Android telefonunuz bir yerden sonra dolmaya başlar ve hafızanın dolması ve RAM’in kapasitesinin tamamına yakınının dolması ile cihaz kasmaya, doğru çalışmamaya başlar. Tüm bunlar Android cihaz sahiplerinin en fazla yakındığı konulardan birisidir. Android cihazınızın hızlı çalışması için yapılması gerekenler sadece cihazı kapatıp açmaktan geçmez. Cihazınızın size uygun bir model olması en önemlisidir. Eğer sizin beklentiniz üst düzey hız ise orta seviye Android cihaz sizin isteklerinize uygun değildir. Cihazınızı ilk günkü hızıyla kullanmak istiyorsanız 7 günde 1 kez kapatıp açmak cihazın daha hızlı çalışması için fayda sağlar.
Bunu daha kısa sürelerde de yapabilirsiniz. 2 günde veya 3 günde bir yapmanız cihaza herhangi bir zarar vermez. Cihaz ayarlarından bunu otomatik olarak cihazın yapmasını bile talimat vererek gerçekleştirebilirsiniz.
Android cihazlar bir zaman sonra kalıntılar ve gereksiz dosyalar nedeniyle dolar Google Play Store’dan indirilecek herhangi bir dosya temizlik uygulaması ile cihazınızı sık sık değil ancak ayda 1 kez veya 2 ayda bir kez temizlemek daha çok hızlı çalışmasını sağlar.
Bizim önerdiğimiz uygulama: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cleanmaster.mguard
Cihazınızı bu uygulama ile temizledikten sonra uygulamayı kaldırmanız gerekmiyor. Aralıklarla temizlemek için bu uygulama cihazınızda kalabilir. Eğer cihazınız alt seviye bir cihaz ise bu uygulamayı kullandıktan sonra kaldırmanızı öneriyoruz.
Android cihazlar zaman zaman virüs ve benzer sebeplerden dolayı kasabilir. Yine bu uygulama içerisinden virüs olup olmadığını tarayabilir ve cihazınızı koruyabilirsiniz.
Sadece bu uygulama sizin cihazınızın olması gerektiği gibi çalışmasına %80 yardım eder. Eğer cihazınızın ayarları doğru değilse cihazınız yine kasabilir veya hatalara sebep olabilir. Cihazınızda takılı olan SD kart eğer ki çok dolu ise veya uygulamaları SD karta belirli yöntemler ile yüklediyseniz bu da cihazınızın en fazla kasmasına sebep olabilecek nedenlerden birisi olacaktır. Cihazınızın sağlığını korumak için mutlaka cihazınızda yüksek yazma ve okuma hızına sahip SD kartları kullanmaya ve hafızası cihazınıza uygun olan kartları kullanın.
Tüm verileri bir cihazda depolamak yerine Google Drive ve Google Photos (Fotoğraf) uygulamasını kullanarak bulut hizmetlerini kullanarak cihazdaki dosya ve fotoğraf yükünü büyük oranda azaltabilirsiniz. Her an internete bağlı olmanız cihazınızın güncel olduğunu göstermiyor. Cihazınızın en sonuncu yazılım güncellemesini yaptığınızdan emin olduktan sonra cihazınızın ayarlarının doğru olduğundan emin olun. Eğer cihazınızın ayarlarında bir hata alırsanız bu hatayı tespitiniz ile düzeltmeniz arasında zaman farkı olmasın.
APK indirmeyin
Eğer Google Play Store’da ücretle satıldığı için APK indiriyorsanız ”bu site çok güvenli, hiç virüs trojan yok” diyorsanız ilk baştan kaybetmiş olursunuz. Hiçbir APK dosyası güvenli değildir. Bu nedenle APK dosyalarını cihazınıza indirmeyin. APK yerine ücreti karşılığında uygulamayı veya oyunu satın alın. APK dosyaları size bedava sunuluyor gibi gelebilir, aslında bu APK dosyaları sizin her bir hareketinizi izleyebilir, cihazınızın kamerasını kullanarak sizi görebilir ve cihazınızdaki fotoğraflar dahil tüm dosyaları çalabilir. Bunları yaparken sizin haberiniz olmaz bile. En büyük ücret kişisel verilerinizin çalınması sonucu ortaya çıkar. Kimseye fotoğraflarınızı vermek ister misiniz?
APK dosyalarını indirdikten sonra sildiğinizi ve tüm virüsleri giderdiğinizi düşünebilirsiniz. Bu da doğru bir karar değildir. APK dosyaları cihazda gizlenecek bazı kodlamalar ile cihazınıza gelir ve virüs programları bile bunları bulmakta zorlanır, hatta hiç bulunmayabilir.
1 yılda 1 kez fabrika ayarlarına döndürün
Cihazınız Android bir cihaz olduğu için bir yerden sonra siz ne kadar temizlik yapsanız bile cihaz dolu kalacaktır. 1 yılda 1 kez temiz yeni kurulum yaparak cihazınızın temizlenmesini sağlayın. Özel verilerinizi yedekleyin ancak bunları kurulum sırasında cihaza geri indirmeyin.

29 yaşında olan Emre, Bilim ve Sanat alanında kendisini geliştirmek ve mobil teknolojiler başta olmak üzere birçok konuda araştırma yapmayı seviyor. 2. Üniversite eğitimine devam ediyor.