MacBook son yıllarda Apple markasının en fazla tercih edilen ve satış rekorları kıran modellerinden birisi oldu. Teknoloji üreticisi Apple, son yıllarda 3 farklı MacBook modeli tanıttı ve bu modellerin Türk Lirası karşılığında fiyatları süper lüks arabalar ile yarışır hale geldi. Öyle büyük fiyatlara satışlar yapılıyor ki şirket teknoloji üreticisi olarak gayrimenkul fiyatlarından daha yüksek fiyatlara ürünler satıyor. 150.000 lirayı geçen ürün satış fiyatları Apple için artık bir standart. Dünyanın en büyüğü olması ve en dayanıklı teknoloji ürünlerini üretmesi ABD merkezli teknoloji üreticisinin gücüne güç katıyor. ABD yönetimi bile Apple için bazı yeni kararlar alıyor ve bu kararlarında hep Apple’ı korumaya ve ABD’ye daha çok kazandırmaya çalışıyor.
Apple’ın son model cihazlarının tamamen kasmıyor olduğunu iddia etmek ise mümkün değil. Dünyanın en güçlü bilgisayarları bile bazen yazılımsal hatalardan dolayı kasabilir ve cihazlar çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalabilir.
Bazen sadece tek bir uygulama bile MacBook modelinin kasmasına sebep olabilir veya cihazın tamamen kapanmasına, çok aşırı ısı yaymasına ve bazen teknik vakalara kadar varacak sorunlar yaratabilir.
Apple’ın dünya harikası MacBook modellerinin ne kadar insanın elinde düzgün çalışırsa çalışsın, bir gün hata vermesi veya yavaş çalışması da mümkündür. Eğer Apple cihazlara sahipseniz ve bu cihazlar sizin için bir gün yavaş çalıştığını hissettirmeye başlarsa bu doğrudur. Bazen Apple cihazlarda kasabilir ve ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir.
Siri kullanımı
MacBook modellerinde bulunan Siri nedeniyle bazen cihazlar anlık olarak kasmış gibi görünüyor. Ancak bu cihazın kastığı anlamı taşımıyor. Eğer cihazınızda Siri açılırken 1-2 saniye kadar kasmış bir görüntü olursa bu cihazın kastığı anlamına gelmez. Siri açılırken verileri taradığı için ve bağlantı kurduğu için bir anlık cihazda geç açılabiliyor. Bunun dışında bazen cihazlarınızda Siri kapanırken benzer bir problem görebilirsiniz. Aslında buna problem demekte uygun değil. Cihazınızda Siri’yi aktif kullanabilirsiniz ve cihazınız bu nedenle kasmaz.
Çok dolu hafıza
Eğer MacBook modelinizde depolama alanı kalmadı veya çok az yer kaldıysa sistem kendisini tam olarak çeviremiyor olabilir. Bunun sonucu olarak sistemde yer kalıp kalmadığını denetlerken bir anda cihazınız aşırı kasabilir veya hata alabilirsiniz. Ne kadar sağlam bir sistem olursa olsun depolama alanı dolan her cihaz kasmaya veya yerli yersiz birçok farklı hatalar vermeye sebep olabilir. Depolama alanının dolması ile cihazınızda olan kasmaların birçok farklı sebebi olabilir. Apple marka MacBook cihazlarınızda bunun en büyük sebebi cihazın bir dosyayı işlemeye çalışması ancak yer bulamaması veya çok az yer dolayısı ile cihazın kendi işlemlerini bile yapamaz hale gelmesinden kaynaklanır. Cihazınız eğer ki birçok farklı zamanda kasıyor ve depolama ile ilgili uyarılar veriyor ise depolama alanını kontrol edin. Depolama alanınız eğer ki azaldı ise boşaltmaya çalışın.
Depolama alanını nasıl boşaltabilirsiniz? Önemli binlerce dosyanız olabilir. Bu dosyaları silmeyin ama önemsiz olan tüm dosyaları ve verileri silin. En fazla yeri oyunlarınız, videolarınız ve uygulamalarınız ile dosyalarınız kaplıyor olabilir. Cihazınızda bunları ayarlar bölümünden depolama kısmından neyin ne kadar yer kapladığını görebilir ve hemen silebilirsiniz. Cihazınızda bu dosyaları sildikten sonra çöp kutusunu da boşaltmayı unutmayın. Bazı dosyalar çöp kutusuna taşınmış olacağı için cihazınızdan kendiliğinden silinmez ve silinse de 30 günü aşkın sürede silinecek olduğu için bu nedenle cihazınızda kasmalar devam edebilir. Bunu engellemek için yine tüm gereksiz büyük dosyaları sildikten sonra çöp kutusunun boş olduğundan emin olun.
Depolama alanım dolu silebileceğim dosya yok!
Bu durum MacBook sahiplerinin en büyük sorunlarından birisi. Cihazlarının depolama alanını düşük tutan Apple, bunu maliyet nedeniyle yapıyor. Bazen en yüksek depolama alanı bile kullanıcılara yetmeyebiliyor. Bu konuda yapmanıza gereken ise eğer cihazınızda yer yok ve dosyalarınızın hepsi önemli ise video ve fotoğraf, belge ve benzer dosyalarınızı Apple’ın güvenilir olan dijital bulut sistemi iCloud’da saklayabilir ve cihazınızda büyük oranda depolama alanı tasarrufu elde edebilirsiniz. Eğer cihazınızda ciddi büyük boyutlarda dosya varsa bu durumda yine cihazınızın olası depolama sorunlarının önüne geçmek için iCloud alanı satın alıp tüm dosyalarınızı iCloud dijital dosya olarak cihazınızda internete bağlı olduğunuz her an erişebilecek durumda depolamaya karar verebilirsiniz.
Bunun dışında cihazınızda olan verileri farklı bir harici depolama alanına alabilirsiniz. Bu durumda yine cihazınız hızlanır ve olası sorunlar ile karşı karşıya kalmazsınız. Cihazınızda olası yavaşlık sorunları devam ederse bilin ki bu depolamadan dolayı olan bir sorun değildir.
RAM ve CPU tüketimini kontrol edin
Bazen bir program cihazın RAM ve CPU tüketimini rekora çıkarıp cihazın aşırı kasmasına sebep olabilir. Böyle bir yüksek değer olup olmadığını cihazınızın sistem monitörü kısmından kontrol edin. Eğer yüksek harcama yapan bir uygulama varsa bunu takip edin ve bu uygulamayı zorla durdur seçeneğiyle durdurarak cihazınızın yavaşlığının sona erip ermeyecek olduğunu kontrol edin. Bazen çok küçük uyumsuz bir uygulama bile MacBook modellerinde çok ciddi sorunlara sebep olabiliyor ve bu durumda cihazın aşırı kasması ile sonuçlanabiliyor. Yine bu tür uygulamaları cihazınızda barındırmayın ve farklı bir alternatif uygulama kullanın. Bu uygulamanın daha sonra cihazınıza zarar verme olasılığı olacağı için bazı sorunları yaşamadan kaldırmak en iyisi olacaktır.
Cihazınızdaki bu tür tüketimleri kontrol ettikten sonra bunda da problem yoksa bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Cihazda çok sayfa açık mı?
Cihazınızda aşırı fazla uygulama açıksa veya çok fazla tarayıcı sekmesi açık ise bu CPU tüketimi olarak görünmese bile cihazın kasmasına sebep olabilecek etkenler arasında yerini alıyor. Cihazların belirli uygulamaları kaldırabiliyor olsa da belirli sayfaya kadar kasmaması mümkün. Belirli bir sayfa sayısının geçilmesi ile birlikte cihazlar kasmaya başlayacak ve bunun ardından belki de uygulama ekranı hata verecek duruma gelebilir. Cihazınızı korumak için mümkün olduğunda cihazınızda az sayfa ve az sayıda sadece aktif olarak kullanacak olduğunuz uygulamaların açık olduğundan emin olun. 2 farklı internet tarayıcısı kullanmak yerine tek tarayıcı kullanıp farklı sekmeler açmak cihazınızın daha az pil tüketmesine de katkı sunar. Eğer 2 farklı aynı uygulamayı kullanıyorsanız yine sistemde çakışmaya sebep olabileceği için birisini kapatmanız gerekebilir.
Olası bir problem ile karşılaşmamak için en dikkat edilmesi gerekli konulardan birisi de cihazınızda açık olan uygulamaların her ikisinde aynı anda işlem yapmamak olmalı. 2 uygulamada aynı ekranda destek veriyor diye işlem yapmak anlık donma ve yavaşlıklara sebep olabilir.
Windows ile uyumlu olan cihazlar
Windows hatta MacOS işletim sistemi ile uyumlu mouse ve klavye gibi cihazlar cihazınızda takılı ise bunlarda bazen nedeni anlaşılmasa da cihazın kasmasına sebep olabilir. Bu nedenle cihazınızı korumak için bunu test edin ve cihazınızı mutlaka her gün 1 kez kapatıp açın. Kullanmadığınız zamanlarda cihazınızı mutlaka kapalı tutun.
Cihazınızın bataryası düşük ise bu durumda da benzer donma ve yavaşlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

29 yaşında olan Emre, Bilim ve Sanat alanında kendisini geliştirmek ve mobil teknolojiler başta olmak üzere birçok konuda araştırma yapmayı seviyor. 2. Üniversite eğitimine devam ediyor.