Arktik Okyanusu’ndaki Buzlar Akıntı Yönünü Değiştiriyor

Nasa tarafından yeni bir araştırma yapılıyor ve söz konusu araştırmaya göre Arktik Okyanus’daki buzullarda bir erime meydana geliyor. Bu yüzden de akıntıların yeri değişiyor. Biraz da yönsel bir durum olan bu gelişme, Batı Avrupa üzerinde de etkiler yaratabilir deniyor.

Nasa tarafından yapılan araştırmalarda Kuzey Kutbu’nda büyük bir okyanus akıntısı olduğu ön plana çıkarıldı. Buzullar eriyince de bu akıntının hızının arttığı tespit edildi. Haliyle Hassas arktik bölgesinin de parçası değişmiş oluyor.

Tatlı su birikintisi Beaufort Döngüsü olarak planlanmış. Okyanus yüzeyinin yakınında yer alan tatlı su depoları, kutup ortamına da bir denge getiriyor. Bu tatlı suyun Arktik’te önemli bir yeri var çünkü daha sıcak, tuzlu suyun üzerinde yüzer ve deniz buzunun erimesine karşı koymaya yardımcı olur; bu da Dünya’nın ikliminin dengede kalmasında rol oynar. Aşama aşama değişen ve ön plana çıkarılan bu yeni bilimsel bulgulara göre akıntılar yön değiştirmeye başlıyor.

Döngü, bu tatlı suyu on yıllar boyunca yavaş yavaş Atlantik Okyanusu’na bırakır ve Atlantik Okyanusu akıntıları bu suyu az miktarlarda taşır.

Batı rüzgarları ile doğrudan etkileşimde olan bu süreçler, saat yönünde olan akıntının boyutu ve hızı arttı.

Tatlı su Atlantik’e bırakılınca Batı Avrupa üzerinde de etkisi olacak!

NASA’da kutuplara dair yapılan araştırmalar için yeni sonuçlar çıkaran bilimciler, bu döngünün Batı Avrupa üzerinde etkin olabileceğini söylüyor. Yüzey sularının da yoğunluğu değişebiliyor bu döngü ile. Arktik’ten gelen sunun normalde atmosfer ile temasa geçmesi önemli bir seçenek yaratıyor.

İlişkili Yazılar