Bir Gök Taşında Protein Bulundu!

Bilimcilerin yeni buluşları insanları şaşırtmaya devam ediyor. Bilim insanları, ilk defa bir gök taşında protein keşfettiler. Hemolithin ismi verilen protein, demir ve lityum içeriyor. Bu protein Dünya gibi yaşanabilir gezegenlerde yaşamın oluşmasında rol oynayabilir. Bu durum da yeni bir merakı getiriyor en başından beri.

Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, 1990 yılında Cezayir’de bulunan Acfer 086 ismi verilen bir gök taşında protein keşfettiler. Gök taşında bulunan proteine hemolithin ismi verildi. Çoğunlukla amino asitlerden oluşan proteinin demir, oksijen ve lityum atomlarıyla kaplı olduğu belirlendi. Hemolithini oluşturan bileşenler ayrı ayrı Dünya’da da gözlenmesine rağmen bu özel düzende bir arada daha önce gözlenmemişti.

gök taşı protein

Dünya dışı yaşama dair bazı kanıtları ve merakları cezbeden bu durum, bilim insanlarının da açıklamaya çalıştığı yeni durumları ortaya çıkardığını söyleyebiliriz. Size dair çok daha aktif ve yenilikçi bir yapıda ilerleyen her bir aşama ve fırsat için tek yapmanız gereken seçenekleri takip etmeniz olacaktır.

Gök taşında hemolithinin bulunmuş olması tek başına Dünya dışı yaşama kanıt oluşturmuyor. Ancak Dünya gibi yaşanabilir gezegenlerde yaşamın nasıl başlamış olabileceği konusunda önemli bilgilere bu protein aracılığıyla ulaşılabilir. Proteinin uçlarında bulunan atom grupları, ışığın fotonlarının emerek ve suyu hidrojen ve oksijene böldüğü bilinen bir tür demir oksiti oluşturabilirler.

İlişkili Yazılar