Plastik Yiyen Yeni Bir Bakteri Bulundu

Alman araştırmacılar, plastiği parçalamakla kalmayıp aynı zamanda beslenmek için gıda olarak kullanan bir bakteri türü belirledi. Bilim insanları, P Seudomonas bakterileri olarak adlandırılan bakteriyi, plastik atıklarla dolu bir çöp sahasında keşfetti.


Araştırmacılar tarafından bulunan bakterinin çöplükte poliüretan maddesine saldırdığı fark edildi. Poliüretanlar esnek ve dayanıklı oldukları için plastik ürünlerde sıkça kullanılan maddeler olarak biliniyor. Bununla birlikte, kullanım ömürlerinin sonuna ulaştıklarında, yavaşça ayrışıp içlerinde bulunan toksik kimyasalları toprağa yavaşça salıyorlar. Poliüretanların geri dönüşümünün de çok zor olduğu kanıtlanmış durumda.

Bazı kaynaklara göre poliüretan genellikle çoğu bakteriyi öldürüyor, bu yüzden araştırmacılar sadece hayatta kalmakla yetinmeyip aynı zamanda gelişmek için poliüretan tüketen bir bakteri buldukları için oldukça şaşkın. Bilim insanlarından Hermann J. Heipieper, “Bakteriler, karbon, azot ve enerji için yegane kaynak olarak bu bileşikleri kullanabilir. Bu bulgular, geri dönüşümü zor poliüretan ürünlerini yeniden kullanabilmek için önemli bir adımı temsil ediyor.” sözleriyle araştırmanın önemine dikkat çekiyor.

İlişkili Yazılar