Günümüzde dolandırıcılık konularında pek çok yöntem var karşımıza çıkan. Markalar, firmalar ve kişiler online dolandırıcılığa uğradığını bilmeden alışveriş yapabiliyor. Mesela bir şekilde dolandırılan ürünler eskiden halka açık gizli pazarlarda satılırdı. Artık online olarak yapılıyor bütün işlemler ve bu yüzden de süreçler çok daha farklı bir şekilde karşımıza çıkmış oluyor.
Çeşitli yöntemlerle kişilerin bilgilerini toplayan dolandırıcıların, bu bilgileri sosyal medya platformları üzerinden satışa çıkardığı belirlendi. Sosyal medya platformları ise bu konuda yeterince önlem almamakla suçlanıyor.
İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte insanların en büyük çekincelerinden biri bilgi güvenliği oldu. Kötü niyetli kişiler sürekli olarak yeni yöntemler bulmaya ve kişilerin kimlik bilgilerini satmaya yönelmiş durumda.
Normal şartlar altında bu tür bilgilerin Darknet ve Deepweb gibi ortamlarda satılması beklenir. Which? tarafından yapılan bir araştırmaya göre Facebook, Instagram ve Twitter’da yer alan 50’den fazla sayfada çalınan bilgiler satılıyor ve paylaşılıyor. Bu bilgiler arasında kredi kartı bilgileri, Netflix hesapları gibi pek çok farklı şey var. Sayfalar kapatılsa bile veriler kalıyor.
Facebook ve Twitter, bu tür aktivitelere platformlarında izin verilmeyeceğini ve bu hareketlere karşı önlemler alınacağını açıkladı. Koronavirüs pandemisi öncesinde başlayan çalışmalarda bir adamın tam adının, doğum tarihinin, ev adresinin, telefon numarasının, kredi kartı ve sosyal güvenlik numaralarının internette paylaşıldığı ortaya çıktı.

Alper Alpay çeşitli haber sitelerinde teknoloji editörlüğü yapmaktadır.