Dünyaca ünlü üniversitelerden birisi olan Arizona Üniversitesi’nde ki arkeologlar, Meksika’nın güney bölgesinde yer alan Tabasco eyaletinde, Mayaların inşa ettiği dev bir yapı keşfetti. Konuyla ilgilenen bilim insanları, neredeyse bir buçuk kilometreyi aşkın uzunluğa sahip olan bu yapının, şimdiye kadar bulunan en eski ve en büyük anıtlardan birisi olduğunu dile getirdiler.
Özellikle matematik ve mimarlık alanlarında günümüz şartlarına yakın bir uğraşları olmuş olan mayaların bu becerileri sayesinde antik çağın gelişmiş medeniyetlerinden birisi olan Mayalar, kum taşı ve kireçtaşlarından yapmış oldukları dev binalar ve anıtları ile bugün dahi bizleri şaşırtıyorlar.
Arizona Üniversitesi’nde görevli olan Arkeolog Takeshi Inomata ve değerli ekibi, Maya Krallığı’na ev sahipliği yapmış olan Meksika’nın güney kısmında bulunan Tabasco eyaletinde, yaklaşık uzunluğu bir buçuk kilometre uzunluğuna dayanan devasa büyüklükte bir yapı keşfettiler. Ekip, bu devasa yapının şimdiye kadar bulunan en eski ve bunun yanında en büyük Maya anıtı olduğunu da doğruladı.
Popüler bilim dergilerinden birisi olan Naturel’da yayınlanan bir çalışmaya göre, kil ve topraktan yapılan bu tören alanının MÖ 1000 ile 800 yılları arasında inşa edildiğini tahmin ediyorlar. Oldukça büyük boyutu ve kaplamış olduğu alan bakımıyla şu ana kadar bulunan hiçbir Maya anıtına benzemeyen yapının, Maya Krallığı’nın geçmişine ışık tutacak ve bunun neticesinde çok önemli bir keşif kaynağı olacağı görebilmek mümkün.
Çalışmanın başyazarı olan Inomata, “Olmec merkezlerinden farklı olarak Aguada Fénix, yüksek statüdeki bireyleri temsil eden heykeller gibi toplumsal eşitsizlikle ilgili net göstergeler sergilemiyor. Alanda şu ana kadar bulunan tek taş heykel, bir hayvanı tasvir ediyor” dedi.

Alper Alpay çeşitli haber sitelerinde teknoloji editörlüğü yapmaktadır.