Geçtiğimiz yılın sonuna doğru Wuhan kentinde ortaya çıkan COVID-19 bugün hala etkisini gösteriyor. Çin Cumhuriyeti’nin virüs hakkında bilgisi olduğu tahmin ediliyor. Dünyadan sakladığı teoriler de hala konuşulmakta. Bu teoriler ile ilgili yapılan kapsamlı bir araştırmada koronavirüsün Ağustos ayında ortaya çıktığı tahmin ediliyor.
Salgının merkezi olarak bilinen Çin’in Wuhan kentinde, bu yıl Nisan ayında virüse yakalanan son hastasının da tedavi edilmesiyle salgının bitişi kutlanmıştı. Bunun yanı sıra geçtiğimiz yılın Aralık ayında iyice etkisini göstermeye başlayan COVID-19’un bilinenin aksine çok daha öncesinde ortaya çıktığı ve bu durumun Çin tarafından dünyaya karşı saklanıldığı düşünülüyor. Harvard Tıp Okulu, Boston Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu ve Boston Çocuk Hastanesi tarafından yapılan araştırmada, 2018 yılından günümüze kadar olan Wuhan’da ki belli başlı hastane ve otoparkların uydu görüntüleri detaylı olarak incelendi.
2018 Ocak-2020 Nisan ayına kadar Wuhan kentinde bulunan belli başlı hastanelerin otoparkları detaylı olarak inceleyen araştırmacılar, Ağustos 2019’da bu hastanelerin otoparklarında gözle görülür bir araç artışının görüldüğünü dile getirdiler. Bu artışın ise Aralık 2019’da tavan sayılara ulaştığını dile getirdiler. Buna karşılık olarak Çin Dışişleri Bakanlığı ise bu açıklamaların bir yalandan ibaret olduğunu ve gerçekleri yansıtmadığını dile getirdiler.
Yapılan araştırmalarda, hastanelerde oluşan araç artışı trafiğinin yanı sıra 2020 yılının başlarında görülen ilk resmi vakadan önce Çin’in arama motoru Baidu’da koronavirüsün ana semptomları hakkında sıkça aramaların yapıldığını tespit ettiler. Bu salgın üzerine çalışan araştırmacılar, elde edilen bulguları, “Wuhan’ın geçirdiği diğer normal grip sezonlarının aksine ağustos ayında, ishal ve öksürük gibi semptomların internet aramasında büyük bir artış tespit ettik.” Sözleri ile açıklamalarda bulunurken Çin Dışişleri Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamalarda ise şu sözlere yer verdi: “Virüs salgını hakkında yüzeysel bir şekilde trafik artışına bakarak bir sonuçta bulunmak çok absürt bir durum.”
Bu bilgileri elde eden araştırmacılar da hastanelerdeki araç trafiği artışının direkt koronavirüs ile bağlantısı olmayabileceğini söyledi. Şu an için ortalama olarak 400 bin kişinin hayatını kaybettiği ve ölüm sayılarının hala artış gösterdiği bugünlerde, Çin’in tüm bu yaşanan olayların sorumlusu olup olmadığına yönelik yapılan tartışmalar ise hassas bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Alper Alpay çeşitli haber sitelerinde teknoloji editörlüğü yapmaktadır.