Başarılı Gen Mühendisi ve Biyoteknoloji Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin, koronavirüs aşısı üzerinde oldukça güzel bir açıklama yaptı. Yerli koronavirüs aşısının Mart 2021 yılında ortaya çıkacağını ve uygulanmaya başlayacağını dile getirdi.
Koronavirüs, Tüm dünya gibi ülkemizde de oldukça büyük bir şekilde etkisini göstermiş durumda. Bununla beraber her geçen gün salgına yakalanan kişi sayısı azalmış gibi görünse de bu durum ilerleyen günlerde ikinci dalganın başlamayacağı anlamına gelmiyor. Öte yandan doktorların ve bilim insanların uyarıları doğrultusunda bu virüsün etkisinin giderek etkisini düşürdüğü bilinmekte.
Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de koronavirüs aşısı için çalışmalar sürdürülüyor. Türkiye’deki koronavirüs aşısı ve ilacı çalışmaları, Gebze’deki TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde bulunan Koronavirüs Türkiye Platformu tarafından yürütülmekte.
Ülkemizin en popüler haber kanallarından birisi olan CNN Türk’e birkaç açıklamada bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Gen Mühendisi Prof. Dr.Şaban Tekin, ülkemizde etkisini göstermeye devam eden bu koronavirüs salgını için koronavirüs aşısı ve ilacı üzerine yapılan çalışmalar ve araştırmalar hakkında oldukça önemli bilgiler sundu. Tekin’e göre Ülkemizin koronavirüs aşısı, 2021 ilk çeyrek bitmeden vatandaşa tanıtılmış olacak.
“İki aşımızda hayvan aşamasını geçtik. Klinik çalışma için bir tanesini etik kuruluna aldık. Onay aldıktan sonra da insan çalışmaları başlayacak. İlk önce faz1 başlayacak. Aşının yan etkisinin olmadığını göreceğiz orada. Arkasından faz2 ve 3 gelecek.” Sözlerine yer veren Profesör Doktor Tekin, aşının geliştirilmesinin yanında etkilerinin de ölçülmesi adına çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.
Öte yandan “Bizim hedefimiz 2021 Mart tarihinde aşımızın çıkmasını bekliyoruz.” Açıklamalarında bulunan Tekin, hem teknik yönde hem de bürokratik açıdan herhangi bir aksaklık yaşanmaması halinde aşının uygulanmaya başlayacağına inandığını vurguluyor.
Bunların yanı sıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a göre koronavirüs aşısı ve ilacı için oldukça erken davranış sergilediklerini belirterek, “Aralık ayında süreç daha Türkiye’ye gelmeden evvel bu çalışmalara başlamıştık. Geçmişimizde, bizim sağlık alanında desteklediğimiz projeler var. Devletimiz tarafından 2.3 milyarlık (TL) bir kaynak ayrılmıştı. Koronavirüs Türkiye Platformu’nu oluşturduk. Şu an 18 tane proje çalışılıyor. 10’u tedavi ve ilaç, 8’i de aşı alanında. Biz 9 ay gibi bir hedef koyduk.” Açıklamalarında bulunarak bununla beraber aşı ve ilaç üzerine araştırmalar ve çalışmalarının somut sonuçları için gelecek yılın başlarını hedef olarak belirlediklerini dile getirdi.

Alper Alpay çeşitli haber sitelerinde teknoloji editörlüğü yapmaktadır.