İnternet televizyon sektörünü bitiriyor mu? Televizyon sektörünün veremeyip internetin verebildiği ayrıcalıklar nelerdir?
İnternet televizyonu bitiriyor mu?
Herkesin bildiği gibi internet teknolojisi son yıllarda çok büyük bir gelişme yaşadı. Bu gelişme çoğu sektörü olumlu etkilerken çoğu sektörü de olumsuz etkiledi. İnternetin en büyük olumsuz etkilerinden biri de hiç şüphesiz televizyon sektörüne oldu. Televizyon sektörü özellikle internet ortamındaki video yayınlama platformlarının gelişmesi ile birlikte büyük bir çöküş yaşadı. Peki internetin televizyon sektörünü küçültmesinin nedenleri nelerdir? İnternetin televizyondan ne gibi ayrıcalıkları vardır?
Televizyonun veremeyip internetin verebildiği ayrıcalıklar nelerdir?
-
Seçim özgürlüğü
Özellikle sosyal medya ve içerik paylaşma platformlarına baktığımız zaman gelişmelerinin en büyük nedenlerinden birinin çeşitlilik ve seçim özgürlüğü olduğunu görürüz. Bu seçim özgürlüğü kullanıcıların istediği yerde istediği içeriğe erişme özgürlüğü ile gelmektedir. İlgili kullanıcı kendi beğendiği veya kendi ilgisini çeken içeriklere istediği gibi ulaşabilmektedir. Bu da haliyle söz konusu internet platformunun kullanıcıyı çekmesine neden olmaktadır. Televizyon yayınlarına baktığımızda ise bu durum biraz kısıtlıdır. Eğer televizyonda 100 kanal varsa kullanıcı bu 100 kanal arasından seçim yapmak zorunda bırakılır. Eğer bu 100 kanal içerisinden kendine uygun bir kanal seçemezse televizyonu anlık olarak kullanmayı bırakır. İnternet ise aksine sınırsız bir ortam sağlar.
-
İzleyici odaklı içerikler
Eğer televizyon sektörünü internet ortamı ile karşılaştıracaksak Youtube ve Netflix platformlarından söz etmemek pek mümkün değildir. Bazı ünlülerin bile televizyon sektöründen bu platformlara geçtiği bilinmektedir. Bu nedenle Youtube ve Netflix, televizyon sektörünü olumsuz etkileyen platformların en bilindiklerindendir.
Youtube platformunun kullanıcı odaklı içerikler sunma özelliği bulunmaktadır. Bu özellik sayesinde bütün kullanıcılar tamamen kendileri için hazırlanmış bir platform ile karşı karşıya kalırlar. Bu durum da kullanıcıların televizyon yerine Youtube platformunu dolayısıyla da interneti seçmelerinin nedeni olmaktadır.
-
Reklam seçimi
Bilindiği üzere bütün televizyon kanalları yayınladıkları reklamlar sonucunda kazanç elde ederler. Eğer bu reklamlar yayınlanmazsa kazanç elde etmeleri pek mümkün değildir. İzleyiciler çok fazla reklam görmek istemezler. Eğer televizyon kanalları çok fazla reklam yayınlarsa ilgili kullanıcılar bu durum nedeniyle televizyon izlemeyi bırakabilirler. İnternet ortamında ise bu durum bir şekilde atlatılabilir. Özellikle büyük platformlar bu konu için reklamsız yayın yapmış ve reklamsız yayınlar için kullanıcılardan belli bir ücret almışlardır. İzleyici elbette reklamsız ortamı seçeceği için televizyondan vazgeçerek internet ortamına geçiş yapar.
-
Cevap verme özgürlüğü
Eğer televizyonda bir kanalın yayınını seyrediyorsanız ve yayında bir düşünce size uymadı ise bunu belirtmeniz pek mümkün değildir. İnternet ortamında ise neredeyse tüm platformlarda yorum veya cevap bölümleri bulunmaktadır. Kullanıcılar bu bölümleri cevap verme özgürlüğü neticesinde kullanırlar. Bu nedenle internet ortamı tercih edilir. Bu neden, interneti televizyon yayınları yerine tercih etmek için küçük bir neden olabilir ancak ciddi bir öneme sahiptir.
-
Anlık haberler
Televizyon kanallarının anlık olarak haber verdiği düşünülür ancak bu kısmen doğrudur. Nedeni ise televizyon kanallarının bilgiyi aldıktan sonra belli bir teyit süresinden geçirmesidir. Bu teyit süresi kimi kanallar için uzun olabilir. Bu nedenle bilginin yani haberin izleyiciye ulaşması uzun sürebilir. İnternet ortamında ise bilgiler çok çabuk bir şekilde direkt olarak kaynağından yayılır. Şunu unutmamak gerek ki internet ortamında çokça yanlış bilgi de bulunmakta ve yayılmaktadır. Bu nedenle doğru bilgi için ciddi kaynaklar takip edilmelidir.
-
Özgür ortam
Televizyon yayınları belli bir yaş grubundaki kesime hitap etmediği için tamamen özgür değildir. Bu özgürlük kısıtlaması kimileri için doğru kimileri için de yanlıştır. Bu özgürlük alanını denetleyen resmi kuruluşlar her ülkenin kendi içinde hizmet verir. İnternet ortamı ise tamamen özgürdür. Bu özgürlük bazı durumlarda suistimal edilebilmektedir. Bu nedenle internet ortamına da denetleme gelmesi tartışılmaktadır. Büyük bir kesim buna karşı çıksa da bazı ülkelerde sosyal medya yasası gibi yasalar oluşturulmuştur. İnternet sektörü bu özgürlük ortamı nedeniyle televizyonun çok çok önündedir.

1984 doğumlu Ercüment TOMBALAK aslen doktordur. teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi O’nu araştırmaya ve gelişmeleri başkaları ile paylaşmaya itmiştir. Bu sayede teknolojisever.com sitesini kurmuş ve teknolojik gelişmeleri, site ziyaretçileri ile paylaşmaya başlamıştır.