Bilimciler yeni bir keşif yaptılar ve pek çok insanın ilgisini çekecek bir çalışma yaptılar. Adana’nın Karataş ilçesinden denize açılan ve kıyıdan 16 kilometre kadar uzaklaşan balıkçılar, bulundukları teknenin yanından bir balina geçtiğini görünce o anları kayıt altına aldılar. Yapılan açıklamalara göre söz konusu oluklu balina türü, dünyanın en büyük ikinci balina türü olarak biliniyor.
Geçtiğimiz günlerde yapılan bu çalışma, balıkçı teknesiyle seyahat eden balıkçıların hemen yanına gelen bir balinanın fotoğrafını çekmesiyle görüldü. Söz konusu görüntülerin sosyal medyada viral olmasının ardından açıklamalarda bulunan Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Çevik, videoda yer alan oluklu balinanın bilim dünyasındaki adının “balenooptera physalus” olduğunu ifade ederken, bu türün Akdeniz’de yaşayan üyelerinin genellikle İtalya ve Fransa açıklarında bulunduğunu aktardı.
Beslenme Amaçlı Olarak Doğuya Doğru Göz!
Doğuya doğru beslenmek için göç ettikleri söylenen bu balina türleri için, genellikle gözlemlerin hava araçlarıyla yapıldığı söyleniyor. Oluklu balinaların ergin bireylerinin 25-27 metre uzunluğa ulaşabildiğini aktaran Prof. Dr. Cem Çevik,
“Dünyada ikinci büyük balina türü. Birincisi mavi balina. Genç olanlar 15-17 metre arasında olabiliyor. 2000 yılında buraya karaya vuran 10,5 metreydi. Küçük bireydi, sonuçta 27 metreye kadar büyüyor. Özellikle küçük balıklarla, hamsi, istavrit, sardalya ile beslenirler. Ağzını açıp tek hamlede yutma suretiyle besleniyorlar. Hatta bol miktarda denizlerimizde plastik var. Bol miktarda o bölgede plastik varsa onları da beraber yutuyorlar” ifadelerini kullandı.

Alper Alpay çeşitli haber sitelerinde teknoloji editörlüğü yapmaktadır.